Baskıya Uygun Tasarımlar

Baskı, baskıya uygun tasarım çeşitlerinin kağıt plastik veya kullanışlı başka bir materyal üzerinde uygulanmasıdır.

Baskıya uygun tasarım baskıdan çıkan ürünlerinizin daha kaliteli görünebilmesi adına tasarım yaparken izlemeniz gereken yollardan oluşan tasarım türüdür. Tasarımınızın baskıya uygun olmadığı durumlarda matbaanın konuyla alakalı sorumluluğu bulunmamaktadır. Baskıya uygun renk kullanımı için belirlenmiş renkler vardır. Bunun dışında kesme payları ya da tasarımda kullandığınız fotoğrafların belirli bir kalitenin altında olması da tasarımınızın baskıda dijital ekranda olduğu gibi görünmemesine sebep olur. Bu sebeple baskının kaliteli sonuç verebilmesi için tasarımınızda dikkat etmeniz gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Tasarımınız tasarım sürecinde belirlenen aşamalardan geçmediyse baskıdan çıkan ürünle alakalı sorun yaşama olasılığınız oldukça yüksektir.

Baskıda Renk Uyumu

Baskıda kullanıma uygun renk türleri arasında CMYK ya da Pantone en sık tercih edilenlerdendir. Baskı rengi konusunda tasarım yaparken bu renk gruplarından biriyle çalışmanız gerekir çünkü baskıda yalnızca bir tanesi kullanılabilir. Tasarımda farklı renk çeşidiyle çalıştığınız zaman eğer baskıda kullanılan renk farklı olursa dijital ortamda gördüğünüz renkler baskıda tam olarak karşılığını vermez bu sebeple tasarımınız baskıya girerken hangi renk türüyle tasarım yaptığınızı belirtmeniz gerekir. Aksi halde renk konusunda çeşitli mağduriyetler yaşamanız söz konusudur.

Kesme ve Taşma Payları

Taşma payı tasarımın en dışında yer alan çerçevedir. Bu alan tasarımınız baskıya girdikten sonra kesilir. Bu sebeple özellikle matbaacınızın önerdiği taşma payını kullanmanızda fayda vardır. Taşma payı tasarımınızda taşma payı bırakmazsanız kesilecek alan tasarımınızdan gider. Bu da baskı konusunda yaşayacağınız en büyük olumsuzluklardan biri olur. Bu sebeple mutlaka ortalama olarak 3mm taşma payı bırakmanızda fayda vardır.

Yüksek Çözünürlüklü Görseller

Tasarımınızda kullandığınız görsellerin çözünürlükleri yüksek olmalıdır. Eğer yüksek çözünürlüklü görsel kullanamıyorsanız mutlaka görsel üzerinde vektörel işlem uygulanması gerekir. Görsel çözünürlüğünün yüksek olmadığı durumlarda görseller baskıdan kalitesiz şekilde çıkacaktır. Ancak bu bir matbaa hatası değildir. Matbaada kullanılan makinaların belirli ölçüde görsel baskı kapasitesi bulunmaktadır. Bu sebeple görsellerinizin çözünürlüğünün düşük olması durumunda hangi matbaa ile çalışırsanız çalışın kalitesiz bir baskı ürünü elde edersiniz.