Menu
Sepetiniz

Dijital Renklerin Baskıda Farklı Görünmesi RSS Feed

Dijital Renklerin Baskıda Farklı Görünmesi

Baskıdan çıkan ürünlerin tasarımının baskıya uygun renk türü ile aynı yapılmış olması gerekir ve bu sebeple baskıda kullanılacak renk türü tasarımda kullanılmalıdır.

Baskıya uygun renk türü için kullanabileceğiniz iki yaygın tür bulunmaktadır. İlk defa baskı işi yapacak olan kişilerin en sık yaptıkları hata baskıya girecek ürünün tasarımını baskıya uygun renk türü ile yapmamalarıdır. Baskıya girecek ürün için tasarım yapmaya başladığınız zaman ekranda gördüğünüz renklerin baskıdan çıkan üründe de görünmesi için aynı tür renk seçeneği kullanılmış olmalıdır. Aksi takdirde dijital ekranda gördüğünüz renkler baskıda çıkan üründe farklı görünecektir. Bu olumsuzlukla karşılaşmamak için tasarımı yaptığınız tür ile baskıda kullanılacak renk türü mutlaka aynı olmalıdır.

CMYK ve RGB Renkleri

Son zamanlarda baskı için kullanılan en popüler renk türü CMYK renkleridir. Tasarımda kullanacağınız renk türünü seçmeden önce mutlaka anlaşma sağladığınız matbaanın hangi renk türleriyle çalıştığını öğrenmeniz gerekir. Aksi halde baskıdan aldığınız ürün tasarımınızı yansıtmayacaktır. CMYK renkleri cam göbeği, pembe, sarı ve anahtar renk olarak Türkçe’ ye çevrilebilir. CMYK renkleriyle yapılan baskıda tasarımınızda yer alan renkler bu ana renklerin karışımıyla elde edilir. Bu sebeple baskıya gidecek ürünün tasarımının CMYK renklerine uygun yapılmış olması gerekir. Bunun yanı sıra RGB Türkçe’ ye kırmızı, yeşil ve mavi olarak çevrilir. Tasarımınızı yaptıktan sonra dijital ekranda görüntülediğiniz renkler RGB renk seti ile yansıtılır. Bazen CMYK ve RGB renkleri arasında baskıda ton baskı görülebilir. Çünkü RGB yönetiminde yansıtılan renkler ışığın da yansıtıldığı renklerdir. Yani bu anlamda tasarımınız baskıda ton olarak renk farklılığı gösterebilir.

Tasarımda Yapılan Renk Hataları

Tasarımınızı hazırladığınız bilgisayar programında genellikle varsayılan renk seçeneği RGB olarak ayarlıdır. RGB renk seçeneğinde tasarım yapmak baskıda renk konusunda olumsuzluklarla karşılaşmanıza sebep olur. Tasarımınız ve baskıdan çıkan ürün arasında renkler bakımından ton farkının yaşanmaması için tasarımda kullandığınız renk seçeneğini CMYK olarak ayarlamanız gerekir. Böylece dijital ekranda görülen renkler baskıda elde ettiğiniz üründe de ton farkı olmadan aynı şekilde görünecektir.

Burada hiç yazı yok